Rehabilitacija

Hrbtenice, kolena in rame

Naše telo je ustvarjeno za gibanje, zato lahko le s pravilno usmerjenim gibanjem pozdravimo poškodbe in odpravimo bolečino.

Gibanje naj temelji na prilagojenih terapevtskih vajah, katere izvajamo z veliko mero preciznosti. Tempo izvajanja vaje naj bo počasen, s tem bomo telo naučili dobrega medmišičnega sodelovanja ter vzpostavili mišično-skeletno adaptacijo. Zavedati se moramo, da le primerno močne mišice in vezi nudijo oporo sklepom. Prepogosto jemanje protibolečinskih tablet in mirovanje nas trajnostno ne bodo rešile naših težav.

Seveda pa morajo biti vaje skrbno izbrane za vsako poškodbo posebej in v primernem zaporedju. Nikakor ni vsaka telovadba primerna za odpravljanje poškodb. Zato sem ustanovil Akademijo Gibanja, kjer želim s praktičnimi nasveti pomagat rehabilitirati poškodbe in vzpodbuditi ljudi h gibanju.

Rehabilitacija

Vaja 1 - Izpadni korak na deski z naklonom

Preventivna vaja za okrepitev kolenskih struktur, predvsem tetive štiriglave stegenske mišice (quadriceps), ki se preko pogačice narašča na golenico (tibio). Zelo pomembno je počasno spuščanje in dvigovanje, peta naj ostane v stiku s ploščo, koleno potisnimo naprej, telo ostane vzravnano. Z rednim izvajanjem omenjene vaje, se bomo izognili patelarni tendiopatiji oz. skakalnemu kolenu.

Rehabilitacija

Vaja 2 - Lovljenje ravnotežja na različnih ploščah in rekvizitih

Ravnotežje je sposobnost ohranjanja stabilnega in kontroliranega položaja telesa. Predstavlja najpomembnejšo motorično sposobnost, saj že sama hoja predstavlja nenehno vzpostavljanje ravnotežja. Kar opazujte otroka, ki je komaj shodil in še nima dovolj razvitega centra za ravnotežje. Pada, zanaša ga, se spotika ... Podobno imajo težave z ravnotežjem starejši ljudje. Vaje ravnotežja so zelo zabavne, v njih hitro napredujemo, kar nas dodatno motivira, hkrati pa krepijo mišice, kar pa je najpomembnejše, izboljša se medmišična koordinacija, torej sodelovanje mišic v kompleksnih gibanjih.

Rehabilitacija

Vaja 3 - Moč trupa

Primerno močan trup je eden bistvenih dejavnikov zdrave hrbtenice in učinkovitega gibanja. Trebušne mišice nudijo s sprednje strani oporo hrbtenici, poskrbijo za znotraj trebušni pritisk pri dvigovanju bremen, teku, skokih, skratka skrbijo za ustrezen prenos sil med nogama in rokama. V kolikor imamo čvrste trebušne mišice in jih znamo pravilno aktivirati, je prenos sil učinkovit, še pomembnejše pa je, da je varen. Šibke mišice nam tega ne omogočajo.

Rehabilitacija

Vaja 4 - Sodelovanje mišic na zadnjem delu telesa

Spodnje hrbtne mišice, zadnjica in zadnje stegenske mišice tvorijo verigo, odgovorno za pokončen položaj, zdravo hrbtenico, učinkovito gibanje ... Zadnje stegenske mišice nudijo kolenu stabilno oporo, usklajeno morajo sodelovati tudi s sprednjo stegensko mišico (quadricepsom). Hitro nam postane jasno, da morajo biti močne, elastične, hitro se morajo skrčiti in tudi sprostiti (npr. pri šprintu). Pomanjkanje že ene od omenjenih sposobnosti vodi v poškodbo mišice ali kolenskega sklepa. Zadnjica je zapostavljena mišična skupina, katere aktivacijo oz. vzdraženost smo izgubili s sedenjem oz. premalo aktivnim življenjem. Brez močne zadnjice ni zdrave hrbtenice, namreč šibka zadnjica ne opravi svoje vloge, zato morajo spodnje hrbtne mišice delati trikratno delo. To jih utrudi, otrdi in posledica je boleča hrbtenica.

Rehabilitacija

Vaja 5 - Kompleksne vaje, ki združujejo moč in ravnotežje

Izjemno zanimiv sistem vaj, ki združuje več motoričnih sposobnosti, rezultat pogostega izvajanja omenjenih vaj pa je izrazit občutek za fino gibanje, obvladovanje lastnega telesa in seveda močne in koordinirane mišice. Lovljenje ravnotežja med izvajanjem krepilne vaje nas prisili v osredotočenost giba, zavedanja lastnega telesa, neprestano popravljanje položaja telesa, ovrednotenja trenutnega položaja v prostoru ... do izboljšanja možganskega centra za gibanje ter živčnih poti.

Rehabilitacija

Vaja 6 - Pomembnost mišičnega sorazmerja

Vsak sklep obdajata vsaj 2 mišični skupini, pri večini pa še bistveno več. V kolikor so mišice na eni strani sklepa premočne, pretoge, skrajšane ... na drugi pa prešibke, največkrat pride do sklepne utesnitve, ki je povezana z intenzivno bolečino ter poškodbo. Narava človeškega dela z rokama pred seboj še dodatno okrepi sprednje ramenske mišice, tudi pri vajah v fitnesu ne najdemo ravnotežja in nesorazmerje s potiski s prsi, potiski nad glavo, sklecami, planki ... samo še povečujemo. Vse to so odlične vaje, le ustrezno bi morali krepiti tudi nasprotne mišične skupine. V resnici moramo dobro poznati sklepna sorazmerja in ustrezno krepiti tako sprednjo kot zadnjo stran.INFO in PRIJAVA: 031 345 898 ali info@fitzone.si